ico

Cercetari stiintifice

Te afli aici: Home » Cercetari stiintifice

Atunci cand unei terapii i se dovedeste eficienta in mod stiintific, ea devine o componenta a medicinei moderne. Acupunctura a fost acceptata ca terapie in tarile occidentale dupa ce s-a confirmat existenta sistemului de meridiane, prin demonstrarea proprietatilor electrice particulare ale punctelor de acupunctura, la nivelul proiectiei lor cutanate. Acestea sunt caracterizate prin rezistenta electrica mai mica si deci conductibilitate mai mare, proprietati pe care se bazeaza metodele de detectie si stimulare electrica a punctelor.

Cu toate acestea, medicina chineza nu are cum sa patrunda in curentul principal al medicinei occidentale deoarece energia vitala Qi, concept fundamental in medicina chineza, nu poate fi detectat de catre instrumentele stiintifice actuale. Nu se poate demonstra ca deblocarea Qi-ului este eficienta impotriva bolilor, asa cum nu s-a putut demonstra nici baza anatomica sau histologica pentru meridianele energetice prin disectie pe cadavre. Circulatia energiei reprezinta “soft-ul” organismului uman. Odata ce calculatorul este inchis, nu se mai poate detecta urma sirurilor de 0 si 1.

Prezentate in afara contextului civilizatiei chineze, mecanismele care stau la baza tratamentelor medicinei traditionale par metafore, care nu pot tine loc de explicatii stiintifice, pentru ca nu se suprapun peste informatia biomedicala contemporana. Medicina chineza are propriul sau sistem de gandire, complet si independent, imposibil de suprapus peste un alt sistem total diferit. Cu toate acestea, incercarile de a vedea adevarul din ambele perspective merita toate eforturile.

Exista o tendinta de subevaluare a medicinei chineze, considerand-o produsul gandirii magice primitive, in comparatie cu medicina vestica, singura detinatoare a adevarului. In acelasi timp, exista si tendinta de a o supraevalua, considerandu-se ca, fiind un sistem antic, este mai holistic si mai spiritual, iar descoperirile medicinei moderne sunt lasate deoparte. Ambele tendinte constituie o bariera in intelegere. In China, Comitetul Central a hotarat inca din anul 1958 sa acorde atentie egala medicinei traditionale si celei moderne.

Metodele medicinei chineze continua sa fie cercetate stiintific. Cel putin in China, librariile sunt pline de studii care vor sa demonstreze ca medicina chineza nu este doar o filozofie interesanta, avand o perceptie proprie despre sanatate si boala, ci functioneaza clinic, fiind eficienta in tratarea bolilor. National Institutes of Health (NIH) precizeaza ca “Studiile preclinice au documentat efectele tratamentelor medicinei chineze, dar nu pot sa explice mecanismul de actiune in contextul sistemului medical occidental”.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a aratat ca acupunctura si-a dovedit eficienta in cadrul unor studii controlate in urmatoarele boli, simptome si situatii: cefalee, dureri dentare si temporomandibulare, dureri cervicale, periartrita scapulo-humerala, artrita reumatoida, dureri lombare, sciatica, dureri ale genunchilor, luxatii, dureri postoperatorii, reactii adverse dupa radioterapie si chimioterapie, leucopenie, greata si voma, epigastralgie, dizenterie, colica biliara, colica renala, dismenoree primara, hipertensiune esentiala, accident vascular cerebral, depresie.

Luand in considerare studii care au fost publicate pana in anul 1999, Organizatia Mondiala a Sanatatii a aratat ca, desi sunt necesare dovezi suplimentare, acupunctura a fost eficienta si in urmatoarele boli, simptome sau situatii: dureri abdominale (gastroenterita acuta, colici intestinale), dureri in cancer, dureri in trombangeita obliteranta, dureri ale urechilor, dureri oculare, dureri de gat, amigdalita, dureri ale coloanei vertebrale, dureri in timpul examinarii endoscopice, dureri ale travaliului, lactatie insuficienta, infertilitate, sindrom premenstrual, infectii urinare, prostatita cronica, disfunctii sexuale, nevralgie herpetica, purtatori de virus al hepatitei B, herpes zoster, neurodermatita, acnee vulgara, prurit, Sindrom Raynaud, fibromialgie, hiperlipemie, obezitate, osteoartrita, artrita gutoasa, bronsita astmatiforma, colita ulcerohemoragica, colecistita cronica, litiaza biliara, diabet insulino-independent, convalescenta postoperatorie, stres, insomnie, dependenta de alcool, tutun, opium, cocaina, heroina.

Studiile luate in considerare pentru aceasta trecere in revista au fost efectuate pe un numar limitat de boli. De aceea, nu inseamna ca tratamentul prin acupunctura se limiteaza doar la acestea. (documentul complet)

Cercetarile stiintifice in domeniul medicinei chineze prezinta cateva dificultati. De multe ori, numarul cazurilor luate in studiu este prea mic pentru o prelucrare statistica si, in plus, lipseste lotul martor (grupul de control) necesar pentru a compara rezultatele cu cele obtinute in lipsa tratamentului sau cu un alt tratament. Existenta lotului martor ridica probleme de moralitate, un medic chinez nu ar accepta sa lase o parte din pacientii lui fara tratament sau sa le aplice alte puncte de acupunctura decat cele necesare sau sa-i invete un Qigong fals, cu acelasi entuziasm cu care ar efectua tratamentele reale.

De asemenea, nici experimentele dublu-orb nu se pot aplica, pentru ca acupunctura si terapia MQ sunt proceduri in care medicul este direct implicat, nu sunt capsule care sa contina produsul activ sau substanta inerta. Este dificil sa se proiecteze un studiu in care medicul practicant sa fie “orb”. De aceea, majoritatea studiilor se rezuma la interpretarea rezultatelor obtinute pe lotul studiat si compararea lor cu cele publicate in literatura de specialitate. Valoarea stiintifica a acestora este mai limitata, dar valoarea practica este mare. Lipsa dovezilor nu este echivalenta cu lipsa efectului.
Dintre cercetarile efectuate pe pacientii bolnavi de cancer care au practicat Guolin Qigong ca terapie anticancer adaugata radio si chimioterapiei, este de mentionat studiul prezentat la cea de a treia Conferinta Mondiala de Medical Qigong, care a avut loc la Beijing in 1996. Cercetarile au fost realizate la “Spitalul de Tumori” din Zibo, China, in perioada mai 1991 – decembrie 1995 pe 120 bolnavi aflati in stadiile III si IV de evolutie a cancerului esofagian. Studiul arata ca introducerea in schema de tratament a Qigong-ului Guolin si a capsulelor cu Tianxian (amestec de plante cu efect antioxidant) a dat o rata de supravietuire la 5 ani de 37,45%, care este in mod evident mai mare comparativ cu cea raportata la alte terapii, unde rata de supravietuire la 5 ani este de 16-20%.

In plus, dupa introducerea acestei terapii, nici unul dintre pacienti nu a mai prezentat greata si varsaturi (din procentul de 18,3% initial), iar procentul de cazuri cu supresie a maduvei osoase a scazut de la 20% la 13,3%. Concluzia studiului este ca terapia aplicata imbunatateste efectele curative si elimina efectele adverse ale medicinei alopate, imbunatateste starea fizica a pacientilor si prelungeste durata lor de viata. De aceea, varianta combinarii medicinei occidentale cu cea chineza si Qigong-ul Guolin este considerata ca fiind cea mai buna metoda cunoscuta pana la acel moment. (tratament complementar al cancerului esofagian)

Sub licenta Biomed Central din Anglia, a fost publicat in octombrie 2001 un studiu pilot care evidentiaza modificarile aparute in secretia de citochine la subiectii sanatosi care practica Qigong-ul Guolin. Citochinele sunt proteine secretate de numeroase tipuri de celule (neutrofile, limfocite, monocite, macrofage, mastocite), avand un rol important in reglarea raspunsului imun al organismului. Din marea grupa a citochinelor, au fost monitorizate in cadrul studiului: interleuchinele (IL), interferonii (IFN) si factorul de necroza tumorala (TNF). In paralel cu modificarea citochinelor, studiul arata ca secretia de cortizol, hormonul legat de stres, a scazut. Desi grupul studiat nu a fost ales aleator si nu a existat un grup de control, rezultatele obtinute atrag totusi atentia asupra potentialului terapeutic al Qigong-ului. (BMC study).

top

Show Comments